Zoeken

Wandelen met hond


Hondvriendelijke routes
Het is soms vrij moeilijk voor mensen met één of meerdere honden om een leuke route uit te zoeken die geschikt is om met de hond(en) te lopen. Honden zijn vaak niet toegestaan op campings of in hotels en daarnaast worden blaffende of met de staart kwispelende honden vaak met een boze blik ontvangen door medewandelaars.
Om honden én hun baas toch in staat te stellen om de natuur in te trekken voor langere tochten, ben ik hier begonnen met het verzamelen van (reis-)organisaties die routes speciaal voor mensen met honden hebben samengesteld. Het zijn puur omschrijvingen van de routes, omdat je je zelf moet inschrijven of opgeven bij de desbetreffende site. Mocht je zelf een route weten die geschikt is voor honden, laat het me dan vooral weten, want dan kan ik dit overzicht verder uitbreiden.

SNP wandelreizen waar de hond mee kan
Verschillende meerdaagse wandelreizen in Europa van verschillende moeilijkheidsgraden
SNP heeft een zeer ruim assortiment (meerdaagse) wandelreizen binnen en buiten Europa. Van de reizen binnen Europa hebben zij een handig overzicht gemaakt van de reizen waarbij ook de hond mee kan om te genieten van de tocht. Let er wel op dat je zelf moet inschatten of je hond de tocht wel of niet aankan!
(te boeken bij SNP) 

Tientallen wandelroutes van Staatsbosbeheer
Landelijke (makkelijk te lopen) wandelroutes verspreid in geheel Nederland
Staatsbosbeheer heeft een handige zoekfunctie op hun site die toestaat om ook wandelroutes te vinden waar honden zijn toegestaan. Daarnaast kun je ook kijken of de routes per OV makkelijk te bereiken zijn, of de route ook geschikt is voor rolstoelers en of de route wellicht speciaal voor kinderen is.
(het overzicht van hondvriendelijke routes, of zoek zelf op de site van Staatsbosbeheer) 

Dogwalktrail in België
Waanzinnige leuke vakanties voor baas en hond. Lekker met je hond op vakantie en er even tussen uit. Wie wil er nu niet met zijn hond lekker actief bezig zijn, andere honden bezitters ontmoeten, deelnemen aan, mooi wandelingen en spannende avonturen maar het beste van alles zijn honden waanzinnig te zien genieten. Kanovaren, vlot varen, boog schieten, de buddy sport en spel activiteit, een water oversteek en de waanzinnige oriëntatie loop

De Sallandse Heuvelrug Trek
Standaard tocht. Kan door iedereen met een redelijke conditie goed gelopen worden.
"De tocht heeft al onze verwachtingen overtroffen. Nog mooier dan wij bij het uitzetten ervan hadden verwacht en wat kunnen de honden lekker veel los!! Beginnend in het soppend veen van Dedemsvaart, lopen we al snel naar "boven" de Hondsrug op naar het zuiden. Onderweg passeren we mooie, door stilte en rust omgeven, heidevennen. De honden kunnen er eindeloos spelen en zwemmen. Er groeit, zelfs in redelijk ruime mate, het heel kleine, vleesetende plantje Zonnedauw. We krijgen onderweg nog te maken met de Overijsselse Vecht, welke overgestoken dient te worden, alvorens we onze trektocht voort kunnen zetten. Plaatsen als Lemelerberg en Holterberg geven al aan dat het om hoogteverschillen gaat. Een tiental meters hoogteverschil is in ons land al snel een berg. Wel vinden we hier weer prachtige doorkijkjes, vergezichten, dorpjes met beschermde dorpsgezichten, grote heidevelden met jeneverbessen en zandverstuivingen met kromme grove dennen en Mierenleeuwen. De uitkijktoren bij Ommen biedt ons prachtige vergezichten, o.a. op de Archemer- en Lemelerberg."
(te boeken bij eDOGation & sports i.s.m. Hondenpension Brummen) 

De Achterhoekse Kastelen Trek
Pittige tocht. Wat langere dag afstanden en looptijden. Wel afgewisseld met makkelijker dagtraject. Soms over zwaardere terreinomstandigheden. Goede conditie vereist en anders goede looptraining vooraf.
"Een zeer bijzondere tocht, die zich in niets laat vergelijken met de hierboven beschreven tocht, met zeer veel “aangelegde” natuur van de talloze landgoederen en kastelen die U voorgeschoteld krijgt. De start van de tocht is in Brummen, waar het direct al raak is met een schat aan kastelen en landhuizen. Dit houden we vol met kastelen, havezaten, landhuizen, landgoederen en kasteeltuinen."
(te boeken bij eDOGation & sports i.s.m. Hondenpension Brummen) 

De Veluwezoom - Veluwemeer Trek
Standaard tocht. Kan door iedereen met een redelijke conditie goed gelopen worden.
"Deze wandeltocht voert u weer door een heel ander typisch Nederlands natuurgebied. We starten de tocht in Harderwijk, het mooie, oude vissersdorp aan de voormalige Zuiderzee. Over het Beekhuizerzand, de zandverstuiving van Harderwijk, trekt u het dichte, machtige beukenbos van Leuvenum en Staverden in. Zeer typerend voor juist deze omgeving. De Leuvenumse beek stroomt hier en doet een werkelijk uniek beekboslandschap ontstaan. Het is eerlijk een prachtig, rustig voortkabbelend beekje met superhelder water, dat omgeven is door zeer bijzondere plantengroei en waar het ijsvogeltje nog geregeld gezien wordt. Aan de beek liggen diverse landhuizen, waarvan kasteel Staverden het hoogtepunt is. Na dit hoogtepunt, met zelfs een spook onderweg, nadat we de heide overgestoken zijn, verdwijnt u in de machtige bossen van het Kroondomein, met een redelijke kans om wild te zien. Op weg naar en zwervend over het schitterende Kootwijkerzand, de grootste zandverstuiving van Europa, heeft u kans op ontmoetingen met wilde zwijnen en edelherten. Even verderop kunt u zich verbazen over de Veluwse 'sprengen", beekjes die schijnbaar uit het niets uit de grond ontspringen. Zelfs mini-watervalletjes komen er in voor. De honden kunnen er ravotten en drinken. Pas in Brummen komen we voor het eerst weer het bos uit, terug in de beschaving en kan er nog van een geweldig drie-gangen menu genoten worden, op eigen kosten, bij ons onvolprezen Brummens restaurant " 't Zwientje"."
(te boeken bij eDOGation & sports i.s.m. Hondenpension Brummen) 

De Limburg Trek
Pittige tocht. Wat langere dag afstanden en looptijden. Wel afgewisseld met makkelijker dagtraject. Soms over zwaardere terreinomstandigheden. Goede conditie vereist en anders goede looptraining vooraf.
"Het klinkt raar, maar in Limburg loopt U over miljoenen jaren oude zeebodem. De grondsoort, het mergelgesteente, is hier het bewijs van. Al hakkend door het gesteente, kom je diverse fossiele zeedieren en schelpen tegen. Maar ook fossiele restanten van enorme woudreuzen, van weer een wat latere periode. Dit miljoenen jaren oude, heuvelachtige landschap, wordt op werkelijk schilderachtige wijze doorsneden door de riviertjes de Geul en de Gulp. We gaan op ontdekkingstocht langs deze beken, die nog grotendeels hun natuurlijke loop mogen hebben en zich meanderend een weg zoeken door het Limburgs landschap naar de uiteindelijke monding in de Maas. We zullen trachten de bron van al dit moois op te sporen in België. Doet Geul wat drukkere plaatsen, zoals o.a. Valkenburg, aan, kenmerk van de Gulp is dat deze zich in wat rustiger vaarwater begeeft."
(te boeken bij eDOGation & sports i.s.m. Hondenpension Brummen) 

De Luxembourg Trek
Zware tocht. Langere dag afstanden, langere looptijden of zware terreinomstandigheden soms met behoorlijke hoogteverschillen tot max. 500 meter op een dag. Goede wandelconditie en uithoudingsvermogen vereist en anders uitgebreide wandeltraining vooraf noodzakelijk. Soms rustdag mogelijk.
"Een prachtig wandelgebeuren in het noorden van Luxemburg. Het gebied rondom de plaats Clervaux is sterk heuvelachtig en bebost. Aan de oostzijde, op de grens van Luxemburg met Duitsland, stroomt de rivier de Our. Er zijn tal van beekjes en watervalletjes te vinden en voor onze huisdiervrienden is het er een waar eldorado. We hebben een mooie camping voor u en uw hond(en) gevonden, waar iedereen in alle rust van de omliggende natuur kan genieten. Van hieruit onderneemt u dan in alle windrichtingen eindeloos mooie dagtochten. Er is bijna elke dag wel keus uit een lange of een wat kortere wandelafstand."
(te boeken bij eDOGation & sports i.s.m. Hondenpension Brummen) 

Kaart en kompas weekend
"Aan de hand van een goede uitleg die u de avond van uw aankomst hebt gekregen, loopt u met behulp van een kaart en kompas verschillende routes in de omgeving van NY, Hotton en Hampteau. U krijgt opdrachten mee waarin staat hoe u met een bepaald aantal graden uit moet komen bij een bepaald punt of u moet de graden nog uitrekenen U slaapt in een eigen tent."
(te boeken bij Dog Walk Trail, onder kopje speciaal weekenden) 

Poolhonden weekend
"Bent u in het bezit van een poolhond en wilt u kennismaken met de specifieke sporten die u met deze viervoeters kunt beoefenen? Naast de vele wandelingen die we zullen maken zullen er demonstraties worden gegeven van bijvoorbeeld de sledesport, backpacking etc.; ook kunt u dit dan zelf proberen. Op zaterdag is er een wandeling gepland van ongeveer 5 uur lopen rond het prachtige meer van Nisramont met aansluitend een barbecue. Op zondag wacht u en uw hond een kanotocht over de rivier de Ourthe. Vanwege het gedrag dat poolhonden over het algemeen naar rasgenoten uiten, dienen de honden tijdens dit weekend aangelijnd te blijven. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten wandelen we met een lijn van 1 a 1,5m (geen flexilijnen!).U slaapt in een eigen tent."
(te boeken bij Dog Walk Trail, onder kopje speciaal weekenden) 

Dog Walk Trail actieve weekenden
"Aankomst vrijdag rond 18.00 uur .Na een welkomst drankje en een broodbuffet maakt u een avond/nachtwandeling naar de mooie verlichte rotsen van Hotton naast de rivier de Ourthe waar de honden even lekker kunnen baden. Zaterdagochtend ontbijt en daarna een oriëntatieloop met kaart en kompas waar u vanuit Hampteau een mooie wandeltocht maakt door bos en weiland en leuke dorpjes. 's middags kanovaren en 's avonds een lekkere BBQ met aansluitend een kampvuur. Zondagochtend na het ontbijt een speur/puzzeltocht wandeling of een mooie lange wandeltocht. 's middags boogschieten. 

FlexChalet hondenvakanties in Zwitserland
"FlexChalet is een Nederlandse organisatie die hondenvakanties organiseert in het Zwitserse kanton Wallis. Samen met uw hond en andere hondenliefhebbers verblijft u in een van de chalets midden in de Alpen. Direct vanuit de chalets zijn vele wandelingen mogelijk voor de ontspannen tot fanatieke wandelaar. Uw kunt prachtig wandelen langs watervallen, een tocht naar de eeuwige sneeuw maken of een route langs een van de grootste stuwmeren van Europa wandelen. Zwitserland is een zeer hondvriendelijk land, dus uw trouwe viervoeter kan overal met u mee naartoe!"

Edogation & sports Europe 
Da's het echte hondenleven!!! Vier dagen heerlijk, onbezorgd wandelen met uw hond (max 2 per begeleider) samen met zo'n 20 andere hondenbezitters door de mooiste plekjes van de Benelux. De trektochten van ongeveer 20 km per dag worden door ons volledig verzorgd. Zelfs aan uw kopje koffie / thee onderweg is gedacht!

Terwijl u onder begeleiding van onze ervaren gids de trek voortzet zorgen wij dat uw bagage naar de volgende camping wordt gebracht.
Wanneer u aan het eind van de middag op de door ons gereserveerde kleinschalige camping aankomt staat er een eDOGation tent voor u en uw hond klaar.

Timbos, Bergwandelen met de hond
We proberen u zoveel mogelijk informatie te geven over bergwandelen met de hond aan de hand van onze ervaringen en de verstrekte informatie van bezoekers. In de reisverslagen vindt u de plaatsen waar wij hebben gekampeerd, hier zijn honden welkom. Tevens vindt u daar een aantal suggesties voor dagtochten welke wij ook met de honden hebben gemaakt, moeilijke trajecten worden daarbij aangegeven. De reisverslagen zijn geïllustreerd met veel foto's van onze dalmatische (berg-) honden Kayo, Roxanne en Noa gemaakt in Oostenrijk, Italië, Zwitserland, Luxemburg, Spanje, Duitsland en Slovenië. 
We hebben tips voor wandelen, informatie over training, uitrusting en keuze van een hond met betrekking tot bergwandelen met de hond. De douane regels van de Europese landen en informatie over wandelen in natuur- en nationale parken vindt u bij de "landeninfo". 

Hot Dog Holidays 
selecteert charmante hotels, kastelen, landhuizen en vakantiehuizen in Frankrijk, Spanje, de Benelux, Engeland en andere landen in Europa waar u en uw huisdier welkom zijn... Ons doel is om het reizen met uw hond zo gemakkelijk mogelijk te maken. Als u geïnteresseerd bent in onze reistips voor het reizen met een hond, klik dan op de reistips knop onder het menu "algemeen".

Van elke accommodatie vindt u de informatie voor huisdieren op de tarieven pagina. Hier kunt u lezen waar het huisdier welkom is en of er speciale condities worden gehanteerd. 
 

Wandelen met de hond in twee delen
Samen met je hond eropuit. Rennen door bos en weide, lekker ravotten op het strand. Waar kan dat in Nederland? Na het succes van deel 1 is auteur Nicky Gootjes er weer in geslaagd nieuwe gebieden in kaart te brengen. Wandelen met je hond 2 biedt 25 nieuwe routes waar uw hond los mag lopen. 

‘Wandelen met je hond 2’ bevat 25 nieuwe tochten tussen de 2 en 20 kilometer. In samenwerking met Pedigree lopen de wandelroutes in deel 2 door méérdere gebieden en zijn de wandelingen gevarieerd en verrassend. Bij alle wandelingen staan overzichtelijke kaarten en routebeschrijvingen. Ook worden praktische tips aangereikt en wordt er in de gids uitgelegd aan welke etiquette hondenbezitters zich dienen te houden. 

Achterin de gids zit een handige uitneembare ‘Honden Losloopkaart Nederland’. Op deze kaart worden naast de beschrijving van de losloopgebieden ook de locaties van de wandelingen uit Wandelen met je hond 2 (en deel 1) aangegeven.

De wandelroutes met de hond zijn ook gebundeld verkrijgbaar bij de ANWB-winkels en in de webwinkel op www.anwb.nl. De prijs per deel bedraagt 7,95 euro. Klik voor meer informatie en bestellen op een van de afbeeldingen hiernaast.