Zoeken

Fairtrade licentie
Max Havelaar is een keurmerk, geen fabrikant of handelaar

Max Havelaar is het onafhankelijke keurmerk voor Fairtrade. Producten met het Max Havelaar keurmerk zijn geproduceerd en verhandeld onder eerlijke voorwaarden. Een veel voorkomende gedachte is dat Max Havelaar een merk is en eigen producten zoals koffie op de markt brengt. Dat is niet het geval. Stichting Max Havelaar produceert of verkoopt zelf niets. Max Havelaar is een keurmerk dat consumenten en bedrijven de mogelijkheid biedt om kleine producenten in ontwikkelingslanden te helpen een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat zij kunnen leven van hun werk. 

Steeds meer producten met het Max Havelaar keurmerk
Het Max Havelaar keurmerk vind je alleen al in Nederland terug op meer dan 1.700 producten, uiteenlopend van pindakaas tot badhanddoeken. Maar ook in het buitenland kom je het Fairtrade keurmerk vaak tegen, want Stichting Max Havelaar is onderdeel van een internationale koepelorganisatie: Fairtrade Labelling Organizations (FLO). Sinds de introductie van het Max Havelaar keurmerk in 1988 heeft dit Nederlandse initiatief navolging gekregen in meer dan twintig andere landen. Een wereldwijde opmars dus, waarbij koffie al lang niet meer het enige product is. Het keurmerk is inmiddels te vinden op een brede range van producten zoals thee, chocolade, wijn, suiker, rijst, allerlei soort fruit, katoen en zelfs ijs. 

Katja Römer-Schuurman ontvangt eerste gouden Fairtrade & Fairmined-armband uit handen van Peruaanse mijnbouwer. Na de lancering in het Verenigd Koninkrijk (2011), is er vanaf vandaag ook Fairtrade–Fairmined goud te koop in Nederland. Jort Kelder presenteert vanmiddag voor internationale genodigden uit de juwelen- en mijnbouwsector de eerste gouden sieraden met het Fairtrade & Fairmined (FT&FM)-keurmerk. Wereldwijd is dit het eerste certificeringsinitiatief in de sieradensector dat een eerlijke, veilige en milieuvriendelijke wijze van goudwinning garandeert. Katja Römer-Schuurman ontvangt de eerste ‘Goed Goud’-armband met Fairtrade-stempel uit handen van een Peruaanse mijnbouwer. Door middel van de FT&FM-standaard verbeteren de werkomstandigheden van kleinschalige mijnbouwers. Wereldwijd zijn 20 miljoen mensen actief in de kleinschalige goudmijnbouw. 

FT&FM-keurmerk
“Het keurmerk is een belangrijke stap op weg naar het verduurzamen van de hele sector”, licht Nico Roozen (directeur Solidaridad) toe. “Op grote schaal wordt bij goudwinning gebruik gemaakt van het giftige kwik, wordt vaak in onveilige mijnschachten gewerkt, ontvangen mijnbouwers een té lage prijs voor het goud en wordt het milieu onnodig aangetast. De afgelopen vijf jaar heeft Solidaridad met man en macht gewerkt aan het organiseren van verantwoorde goudwinning. In samenwerking met kleinschalige mijnbouwers en hun belangenorganisatie (ARM), de goudhandel, sieradenproducenten, juweliers en Stichting Max Havelaar is een verantwoorde productieketen ontstaan. 

FT-FM sieraden
Stichting Max Havelaar is trots dat er nu al tien Nederlandse juweliers sieraden op de markt brengen die vervaardigd zijn van goud voorzien van het FT&FM-stempel. “Dat goud op een goede en eerlijke manier wordt gewonnen, moet totaal vanzelfsprekend zijn. Toevoegingen als goed en eerlijk moeten niet nodig zijn”, is de overtuiging van Katja Römer-Schuurman. “Goud is een grondstof waarmee wij graag onze juwelen ontwerpen, maar ze worden natuurlijk nóg mooier als we ze vervaardigen van goud met het FT&FM-keurmerk. Wij omarmen daarom graag dit project van Solidaridad”, vertelt Erik Nieuwenhuys, directeur van juwelier Steltman in Den Haag.
“Ontzettend goed dat Solidaridad dit initiatief samen met Fairtrade organisaties genomen heeft. Ik hoop dat nog meer ondernemers het belang van Fairtrade goud inzien en zich melden bij Stichting Max Havelaar”, zegt Peter d’Angremond, directeur van Stichting Max Havelaar.

Over Alliance for Responsible Mining
Het Fairmined keurmerk, een geregistreerd handelsmerk van de ‘Alliance for Responsible Mining’ (ARM), zorgt ervoor dat het goud wordt gewonnen en verwerkt op een veilige en eerlijke manier en op ecologisch verantwoorde wijze. Dit betekent dat de mijnwerkers een eerlijke prijs ontvangen voor hun producten, zij toegang hebben tot gezondheidszorg, en op een veilige manier hun werk kunnen doen. ARM is een internationale belangenorganisatie van en voor kleinschalige mijnbouwers en de gemeenschappen waarin zij werken en leven. 

Samenwerking Fairtrade (Stichting Max Havelaar) en ARM
De Alliance for Responsible Mining (ARM) heeft de ervaring en netwerken om de nodige steun te verlenen in de landen van herkomst. Fairtrade biedt markttoegang in het westen via het keurmerk. De samenwerking van ARM en Fairtrade geeft kleinschalige mijnbouwers daarmee de meeste kansen op ontwikkeling. 


Over Solidaridad
Solidaridad is een ontwikkelingsorganisatie die sinds 1969 werkt aan duurzame productie en eerlijke handel en is actief in koffie, thee, cacao, fruit, textiel, katoen, goud, soja, palmolie, suikerriet en in de rundveehouderij. Solidaridad traint boeren en mijnbouwers in duurzame, meer efficiënte productietechnieken, helpt bij het opzetten van coöperaties en zorgt voor toegang tot de markt onder betere voorwaarden. Hierdoor werken producenten en arbeiders onder betere arbeidsomstandigheden, wordt er minder gebruik gemaakt van gevaarlijke chemische middelen en worden landbouwgrond en water efficiënter ingezet.